onsdag den 1. januar 2014

De går amok i Ringkøbing - debatindlæg fra Mikael Bramsen By og Land i Ulfborg-Vemb

IMG_2802

DE GÅR AMOK I RINGKØBING

Debatindlæg af Mikael Bramsen, formand for BY og LAND i Ulfborg-Vemb området.

Hele Vestkysten må skamme sig over Ringkøbings byråd og menighedsråd. De vil sætte en bulldozer til en historisk bygning fra år 1900. Væk med skidtet, siger hedninger og kristne i kor. Det er en statelig bygning på kirkepladsen i Ringkøbings bymidte, der skal ned, for at menighedsrådet kan få sig noget nyt.
Kirkepladsen 1, den gamle borger- og realskole, senere musikskole, omslutter pladsen ved kirken sammen med andre gamle huse på alle sider. En kulturel helhed, skiftende stilarter fra det 20.århundrede, der fortæller Ringkøbings historie. De er lagt I ærbødig afstad til kirken fra begyndelsen af 1400tallet med et tårn, der nåede sin fulde højde efter reformationen.
Tak til Ringkøbing Bevaringsforening for at have klaget til Naturklagenævnet. Gud velsigne foreningens initiativ. Skam over menighedsrådet.
8. november i fjor kom det frem i Ringkøbing-Skjern Dagblad. Så afgørende et project er blevet hemmeligholdt til sidste øjeblik. Og så går det over stok og sten gennem teknik- og miljøudvalget – det gamle, som fratrådte ved årsskiftet. Besigtigelse i december og nedrivningstilladelse same dag.
Huhej hvor det går. Se hvad vi kan. Vi kan rive gamle huse ned i Vestkystens gamle amtshovedstad, den bedst bevarede købstad i hele Region Midtjylland.
BY og LAND i Ulfborg Vemb Området priser sig lykkelig over ikke at bo i Ringkøbing-Skjern Kommune. Holstebro Kommune tager bygningsbevaring alvorligt. Her tror vi på, at kulturmiljøet tæller. Kommunens Planafdeling bad os for nogle år siden om hjælp. Vore to foreninger for bygningskultur, den i Holstebro og vores, hjælper hinanden med at registrere bevaringsværdige huse, fotografere dem, registrere dem og få dem ind i det landsdækkende SAVEprogram under Kulturstyrelsen. På Planafdelingens initiativ kom de med i Kommuneplan 2009 og flere i næste kommuneplan.Her river vi ikke bevaringsværdige huse ned. Planafdelingen passer på dem. Beboerne har fået brev om, at deres huse er bevaringsværdige, og at de ikke uden videre kan male gamle murstensfacader violette.
Vi tror på kulturmiljøet som en kommunal styrke til fremme af turisme.
Ringkøbing Menighedsråd prædiker på deres hjemmeside over for konfirmanderne om “tro, tillid og hengivenhed”, samtidig med at de selv svigter troen på fortidens arv, tilliden til nutidens bevaringspligt og hengivenheden over for vore efterkommere, som de vil overlader historieløse bygninger.
Mon menighedsrådet i Ringkøbing over hovedet tror ?
Mikael Bramsen
formand for BY og LAND i Ulfborg-Vemb området.