fredag den 21. november 2014

Jyllands Posten om Musikskole striden



Indland 21.11.2014 kl. 11:15
Strid om gammel musikskole bringer sind i kog
AF KASPER FRANK
En protestgruppe, der kæmper for bevaringen af Ringkøbings bymidte, var onsdag på gaden.
Planerne om nedrivningen af en gammel bygning i Ringkøbings bymidte har fået de lokale på barrikaderne.
Den gamle realskole, der senest er blevet brugt til at huse byens musikskole, er blevet solgt til menighedsrådet. Rådet har planer om at rive bygningen ned og bygge en ny og moderne menighedsbygning på grunden.
I onsdags gik omkring 400 personer fra Ringkøbing og omegn et fakkeltog gennem byens gader, for at vise deres modstand mod planerne.
Talsperson for ”Bevar Ringkøbing Bymidte”, Birte Pedersen, sagde under sin tale i forbindelsen med fakkeltoget blandt andet:
”Slagtede midtbyer findes til overflod mange andre steder i landsdelen. Det må ikke ske i Ringkøbing. For hånden på hjertet – hvad ville Ringkøbing være uden sin gamle, velholdte Bymidte? Hvad skulle vi selv glædes over og være stolte af?” sager hun til de fremmødte.
Hun oplyser til Jyllands-Posten, at det ikke kun er bygningen, men hele Ringkøbings kulturarv der er på spil.
”Vi har igennem de senere år set en kedelig tendens til, at de gamle bygninger bare bliver kasseret af kommunen. Det er så trist, da charmen ved at gå en tur i Ringkøbings små gader vil forsvinde,” siger hun og fortæller, at det også vil gå ud over turismen i byen.
Den store modstand er da heller ikke gået formanden for Menighedsrådet i Ringkøbing, Poul Ejnar Agergaards, næse forbi.
”Indtil videre har vi ikke ændret på beslutningen, men vi er jo heller ikke helt tonedøve, og det går vi selvfølgelig ud fra, går begge veje. Det undrer mig dog, at protesten kommer så sent i forløbet. Planerne og tegningerne har været offentligt tilgængelige i et år,” siger han.
page1image17232

Ifølge Knud Hammer, der er næstformand i Bevaringsforeningen Ringkøbing, har de dog forsøgt at gå alle de officielle veje, for at få omgjort beslutningen om nedrivningen. Allerede i januar indgav de en klage.
”Da vi erfarede, at kommunen havde solgt musikskolen til menighedsrådet, blev vi glade. Vi tænkte, at det var en gruppe mennesker, der ville bevare bygningen. Det viste sig dog, at de ville rive den ned. Derfor henvendte vi os til byrådet og indgav i januar en klage til Natur- og Miljøklagenævnet,” siger han.
Natur- og Miljøklagenævnet forholder sig udelukkende til de juridiske aspekter, og de var på plads. Derfor fik Bevaringsforeningen i september besked om, at de ikke fik medhold i klagen. Ifølge Knud Hammer var det umiddelbart herefter, at borgerinitiativet ”Bevar Ringkøbing Bymidte” opstod.
På Facebook har gruppen ”Bevar Ringkøbing Bymidte” over 1.100 ”likes”, og her diskuteres der også heftigt, hvad der skal ske med den gamle bygning.
Ejvind Haubjerg skriver blandt andet:
”Noget mere vanvittigt lokalt, er ikke set længe. Riv det gamle lort ned! De fleste mursten er forvitret og skal skiftes ud. Hvad er så forskellen på gammelt og nyt?,” skriver han.
Kristian Weise fra Skive mener også, at der foregår noget vanvittigt i Ringkøbing. Han mener dog, at det er kommunen, der er den vanvittige part.
”Er I blevet vanvittige i Ringkøbing? For et par uger siden tilbragte 40 ansatte fra Skive Kommune et døgn i jeres dejlige by. To vægtere viste os rundt i de gamle gader. De fortalte om, hvordan en fremsynet arkitekt for mange år siden var med til at sikre de gamle huse og smukke gader. Hvor blev vi misundelige: Tænk hvis der havde været lige så fremsynede folk i Skive! Her i byen blev det hele revet ned i fremskridtets navn,” skriver han.
I starten af december holder menighedsrådet i Ringkøbing et ekstraordinært menighedsmøde, hvor beslutningen om nedrivningen er på dagsordenen.