Arkitekt Claus Josefsen, tidligere afdelingsleder for Plan og Bygning, Ringkøbing Kommune, om menighedsmødet:
"På mange måder var det et godt møde - også fordi der kom oplysninger på bordet, der sætter alvorlig spørgsmålstegn ved viljen til at bevare fremfor at rive ned og bygge nyt.
Det var godt, at der blev aftalt en videre dialog om sagen. Jeg synes imidlertid, at samtlige byrødder slipper for let i denne sag. Det er vel nemt nok at stille sig op og sige, at man står ved sin beslutning om at have solgt Musikskolen til Menighedsrådet, men det er vel ikke det der er problemet. Jeg tror ikke, at der er nogen i Borgerinitiativet eller i Bevaringsforeningen der anfægter Byrådet ret til at sælge til Menighedsrådet - men det er vilkårene for salget/købet der er helt urimeligt, nemlig at man samtidig siger ok til et vilkår om at rive bygningen ned.
Vi er vel enige om at der er en tinglyst Bevaringsdeklaration for en stor del af bymidten. Det burde være Byrådet bekendt, at det er Byrådet der har ansvaret for at håndhæve denne deklaration og forfølge målene og intentionerne bag denne deklaration. Den handler om at bevare og ikke rive ned - uanset den underlige henvisning til nogle af bygningens bevaringsværdier i kommuneatlasset, der kom frem på mødet.
Jeg synes, at der var nogen der ikke helt har forstået historien bag og meningen med kommuneatlassets bevaringsværdier.
Og jeg synes, at Byrådet har fået en skræmmende indstilling til, at hver gang der sælges en kommunal bygning i bymidten, så er et af vilkårene at man kan få lov til at rive dem ned (herunder den gamle skole).
Underlig form for indstilling Byrådet har til bevaring af vores kulturarv og vores bygninger, der er omfattet af bevaringsdeklarationen.
På den baggrund ville det være klædeligt om byrådet gik ind i sagen og eftergav Menighedsrådet en del af betalingen for bygningen, så de kunne bruges til at udarbejde et projektforslag der tager udgangspunkt i bevaring af bygningen."
Dagbladet :
Dagbladet :
Menighedsråd og bevaringsforening mødes
Fredag den 12. december 2014, 07:56
Lad os mødes og snakke om tingene!
Lad os mødes og snakke om tingene!
Debatmøde. Omkring 150 var mødt op i Rådhushallen til debat om den gamle musikskole.
Sådan lød invitationen fra Ringkøbing Menighedsråd til Ringkøbing Bevaringsforening i forbindelse med menighedsmødet i aftes om det kommende kirkehus på Kirkepladsen 1.
Allerede i starten af mødet, der samlede omkring 150 i Rådhushallen, strakte menighedsrådsformand Poul Agergaard en hånd frem mod modstanderne af nedrivningen.
»I den nuværende situation vil vi gerne invitere bestyrelsen for Ringkøbing Bevaringsforening til en samtale med menighedsrådet og menighedsrådets arkitekt i begyndelsen af det nye år. Målet for denne samtale er at undersøge mulighederne for at få opfyldt menighedsrådets behov på Kirkepladsen 1,« sagde formanden.
Over for Dagbladet understregede han efter mødet, at det er behovene, der er de afgørende. Kan de imødekommes inden for den gamle musikskole bygningsmæssige rammer, ville han ikke udelukke, at det kunne blive en løsning frem for et nybyggeri.
Menighedsrådets behov
Menighedsrådets kasserer, Hans-Ole Jessen, fremlagde projektet, og understregede, at man i alt har 9,5 millioner kroner at gøre godt med. Det er dog ikke økonomien, der er årsagen til, at man har valgt den gamle musikskole fra, og gerne vil bygge nyt; det er et spørgsmål om den fysiske indretning, fastslog han.
Menighedsrådet har i mange år har ønsket at etablere et kirkehus på Kirkepladsen 1. Da musikskolen kom til salg, undersøgte man først, om den gamle bygning kunne imødekomme menighedsrådets krav til et kirkehus; det kunne den ikke, sagde Hans-Ole Jessen.
Efter i en periode at have kigget efter andre egnede bygninger i Ringkøbing, vendte menighedsrådet tilbage, og bød på musikskolen, som man nu kunne rive ned, og som dermed åbnede pladsen op for, at rådet kunne få et kirkehus med nøjagtigt det indhold, man ønskede.
»Vi får attraktive og moderne arbejdslokaler for personalet, konfirmandundervisningen kan foregår i tidssvarende rammer, og der skabes nødvendige rammer for menighedens stigende aktivitetsniveau, samtidig med at der er udvist økonomisk ansvarlighed,« sagde han.
En hed debat
Efter en kort pause startede en timelang debat, der klart demonstrerede, at der var meget forskellige meninger om menighedsrådets planer.
»Lad ikke jeres drømme blive vores mareridt,« sagde Lotte Kaalund, der med udgangspunkt i egne erfaringer med renovering af gamle bygninger sagde, at selvfølgelig kunne den gamle musikskole indrettes til kirkehus.
»I skifter holdning hele tiden; før har det været et issue for jer, at det var for dyrt at renovere, og nu handler det om, at I ikke kan indrette musikskolen, som I gerne vil det,« sagde arkitekt Bo Christensen.
Svend Beiter mente derimod, at man godt kunne rive musikskolen ned.
»I stedet ønsker jeg mig et hus, der svarer til den måde, vi lever på i dag, og som passer ind i omgivelserne,« sagde han.
Leif Jepsen havde et klart forslag:
»Der er kun en vej, og det er ned med det!«
Modtog fremstrakt hånd
Birte Pedersen, ledende kraft i borgerinitiativet Bevar Ringkøbing Midtby, kunne ikke forstå, hvorfor menighedsrådet ikke kunne renovere den gamle musikskole.
»Det er underligt, at man vil købe et gammelt hus, men ikke gå ind i det på husets præmisser. Da regionen renoverede Ringkøbing Sygehus, sagde man, at der blev ikke flyttet en væg. Det undrer mig, at menighedsrådet så ikke også kan finde ud af det,« sagde hun.
Knud Hammer Sørensen fra Bevaringsforeningen var også særdeles kritisk, men valgte at tage imod menighedsrådets fremstrakte hånd.
»Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at få bygningen renoveret. Vi vil med glæde tage imod indbydelsen om at deltage i et møde med menighedsrådet om, hvad der videre skal ske. Vi kommer gerne til mødet - med det formål at bevare,« sagde han.