Man gjorde en by fortræd
Mandag den 3. august 2015, 11:43
Ringkøbing er en hyggelig, gammel købstad med et dejligt torvemiljø, små gader ned mod havnen og et driftigt butiksliv.
Ringkøbing er en hyggelig, gammel købstad med et dejligt torvemiljø, små gader ned mod havnen og et driftigt butiksliv. Alt sammen noget både vi og turister holder meget af.
Med god grund må vi ringkøbingensere spørge, hvad vi dog har gjort, siden vi skal udsættes for en så dårlig behandling af Ringkøbing Menighedsråd.
Ringkøbing Menighedsråd har - trods gode argumenter fra eksperter - begyndt nedrivningen af den gamle Borger- og Realskole. Midt i ferietiden, inden der har været afholdt licitation på nybyggeriet, og inden man kender den nøjagtige udgift til nybyggeriet. Kun et kalkuleret budget har man at gå ud fra.
Man spørger sig selv:
Hvad sker der, når budgettet på nybyggeriet overskrides ? Vil man forsøge at forhøje lånet i Stiftet? Vil menighedsrådet søge flere penge hos provstiet, så andre sogne i Ringkøbing provsti kommer til at betale for kirke- og sognehuset? Vil man beskære byggeriet, og vil Ringkøbing-Skjern Kommune give tilladelse til det? Ja, spørgsmålene hober sig op.
Det er en forfærdelig ulykkelig sag, Ringkøbing sogn er havnet i.
Forfærdelig fordi menighedsrådet på et tidligt tidspunkt »indgik aftale« med Ringkøbing-Skjern Kommune, da menigheden og byen skulle informeres om købet af Borger- og Realskolen. Man undlod i en fælles pressemeddelse direkte at skrive, at huset skulle rives ned, selv om man internt både i menighedsrådet og hos kommunen havde givet tilladelse hertil.
Og ulykkelig fordi netop et menighedsråd, som er en demokratisk organisation i folkekirken, i deres virke skal være så gennemsigtig i beslutningsprocesserne, at man kan få indsigt i, hvad der foregår.
I disse dage bliver der afleveret udmeldelser af folkekirken til menighedsrådet. Hvad folks bevæggrunde er, kender jeg ikke, men jeg kan forestille mig, at processen og menighedsrådets manglende information og fortielser/løgne er væsentlige grunde. Jeg tror, at mange af de medlemmer, som melder sig ud, har vurderet, at menighedsrådet ikke har handlet, som et menighedsråd bør.
Menighedsrådet har virket som et fåmandsvælde eller måske rettere et lokalt diktatur, hvor en eller nogle få har bestemt alt uden om andre, og hvor der ikke er taget hensyn til mindretallet.
Og menighedsrådets tavshed, lukkethed, fortielser og løgne har givet risiko for magtbrynde og manipulation - og det er ødelæggende for en demokratisk organisation.
Kritikken af menighedsrådet er og har været et signal om, at der har været og er noget galt i Ringkøbing sogn.
Menighedsrådet - og byrådet - har gjort en by fortræd.